Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A bab gyógyító hatása elengedhetetlen
  2024-01-23 20:28:10, kedd
 
 



Szerencsés, aki szereti a babot, mert gyógyító hatása elengedhetetlen.

A brokkoli után a zöldbab az egyik leghatásosabb zöldség, mellyel megelőzhető a rák.

A bab népies magyar neve: paszuly.

A bab segít felvenni a harcot a modern idők betegségeivel: a szívrohammal, rákkal, cukorbetegséggel és az elhízással szemben. A babban megtalálható az IP6 (inositol hexaphosphate) elnevezésű anyag, amely közre játszik a megelőzésben.

A Cancer Research-ben publikált kutatás szerint felfedeztek még egy rákellenes összetevőt a babban (és a hüvelyesekben), az IP5-öt (inositol pentakisphosphate), mely nemcsak gátolja a rákos sejtek növekedését, hanem a citotoxikus gyógyszerek hatását is növeli. A kutatók rámutattak, hogy az IP5 a kemoterápiával szemben egy természetes hatásos gyógymód lehetne, ha az orvosok a daganatos betegeknek felírnának egy hüvelyesekből álló diétát.

Egy másik, 35 ezer nő részvételéve történt kutatás eredményei azt mutatják, hogy a babot hetente négyszer fogyasztók körében a vastagbélrák kialakulásának kockázata is csökken. Az említett tanulmány során azt tapasztalták, hogy a korábban vastagbélrákkal kezelt páciensek esetében 45%-kal csökken a betegség kiújulásának kockázata a bab és egyéb hüvelyesek rendszeres fogyasztása mellett.

Bab történelem
Nagyon sok fajtája van, melyek különböző tulajdonságokkal rendelkeznek. Mexikóban őshonos, az indiánok már kb. 5000 éve termesztik. Európába először az 1530-as években került; Franciaországban 1548-ban említik először. Ezután az európaiak közvetítésével került át később Afrikába, Ázsiába, Ausztráliába.

A bab színétől függ, hogy mennyi antioxidánst tartalmaz. A bab héja a színét és antioxidáns képességét a fenoltól és az anthocyanins nevű anyagtól kapja. Minél sötétebb a bab, annál több fenolt tartalmaz. A legmagasabb antioxidáns tartalma a vörösbabnak van.

Gyógyászati felhasználása
Bab fogyasztásával megőrizhetjük testsúlyunkat, csökkenti a vércukorszintet, ezáltal segít megelőzni a cukorbetegséget. Csökkenti a koleszterinszintet, és a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.

Összetett szénhidrátokat, fontos vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz, és nagyon alacsony a zsír- és nátriumtartalma.

Az őrölt bab lisztjét használják gyulladások, kelések érlelésére borogatásként. Tejjel kevert pépjét sebek, ekcéma és bőrviszketés gyógyítására. A fehérbab héjából főzött teának komoly gyógyhatása van. Inzulintartalma miatt cukorbetegeknek is nagyon ajánlott vércukorszintcsökkentő hatása miatt. Vérnyomáscsökkentő, serkenti a szívműködést, vizelethajtó, a pattanásos bőrt belülről tisztítja.

Serkenti a sejtek fehérje anyagcseréjét, regenerálódnak a sejtek, sőt szabályozza az anyagcserét. Elősegíti a víz kiürülését, segíti a máj, vese működését.

A Kidney bab, például nem csak külsőre hasonlít a vesére, de segíti a vese működését. Sokoldalúan használhatjuk. Főzelék, leves, saláta is készíthető belőle.

Sokan nem tudják a babot fogyasztani puffasztó hatása miatt. Elkerülhető, ha főzés előtt éjszakára beáztatjuk és az áztató vízét leöntve, új vízbe tesszük fel főni.

Jó hatással van gyomrunkra, ha a babot fűszerezzük. Különösen jó erre a kömény, a gyömbér, a babérlevél, az édeskömény, a kakukkfű, a zsálya, a borsfű, a rozmaring, a fokhagyma, az ánizs, a kurkuma, a citromfű és a koriander, természetesen attól függően, hogy milyen jellegű ételt készítünk.

Hippokratész szerint a savanykás, tejfölös bablevest az alkoholtól megfáradt gyomor legjobb ápolója.

A fejtett bab az egyik legjobb forrása az oldható és oldhatatlan élelmi rostoknak. Megkötik a bélben a koleszterint, ezáltal gátolják vagy csökkentik annak felszívódását. Vizsgálatok szerint a bab a teljes vérkoleszterinszintet 19%-kal, a rossz típusú koleszterinszintet pedig 24%-kal is csökkentheti, miközben a jó típusú HDL-koleszterinszint változatlan marad. Ez az eredmény azoknál a betegeknél jelentkezik leglátványosabban, akiknél a vérkoleszterinszint kiindulási értéke magas.

Mivel a hüvelyesekben lévő keményítő - ha nem pépesítjük - az oldhatatlan élelmi rostoknak köszönhetően a szervezetben csak nagyon lassan szívódik fel, a belőle képződő szőlőcukor hosszabb idő alatt kerül be a véráramba és nem emeli meg ugrásszerűen a vércukorszintet. Ennek különösen a cukorbetegek számára van jelentősége, mivel segít vércukorszintjük egyenletesen tartásában.

Az oldhatatlan rostok serkentik a bélmozgást, így hatásosak székrekedés ellen, illetve mérséklik a vastag- és végbélrák veszélyét, valamint elősegítik a rákkeltő anyagok és mérgek gyorsabb kiürülését a szervezetből.

A fejtett babban megtalálható a B1-vitamin, folsav, B2-vitamin, pantoténsav, vas, foszfor, kálium és magnézium. Tartalmaz béta-karotint (az A-vitamin előanyagát), B6 vitamint, C- és E-vitamint, biotint, krómot, cinket és kalciumot. Jelentős mennyiségű telítetlen zsírsav is található benne. A benne található foszfornak fontos szerepe van a csontozat és a fogak épségének megőrzésében. A hüvelyesek, így a bab is gazdag olyan vegyületekben (ún. proteáz-inhibitorokban), melyek a bizonyos védelmet nyújtanak a bélbe kerülő rákkeltő anyagokkal szemben. Tápanyagtartalmát a fagyasztás nem módosítja lényegesen, de a konzerválással C-vitamintartalma csökkenhet (ez a szárításra is vonatkozik). A babkonzervek nagy hátránya még, hogy többnyire egészségtelenül sok só van bennük.

A zöldbab viszonylag kevés fehérjét és szénhidrátot tartalmaz, ezért jelentős szerepet tölt be a fogyókúrázók étrendjében.

Termesszük bátran, vagy vegyük, mivel a zöldbab jó adottságokkal rendelkezik arra, hogy fagyasztott formában tároljuk. Még mielőtt bezacskózva a mélyhűtőbe tennénk, mindenképpen pároljuk néhány percig sós vízben, majd leszűrés után, terítsük ki, hűtsük, miközben szárad is és zacskózhatjuk.

Intelmek a babbal kapcsolatban
A kemény vagy főtlen vesebab az emberi szervezet számára emészthetetlen anyagot is tartalmaz, ami súlyos ételmérgezést okozhat.

A bab és a hüvelyesek viszonylag sok purint tartalmaznak, köszvényes betegeknek ezért érdemes kerülni, de legalábbis mérsékelni fogyasztásukat.
Forrás : Link

Megjegyzésem : Nem a bab áztatóvizét kell kiönteni, hanem áztatáskor tegyünk bele őrölt köménymagot ( CzI)
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Címkék: tulajdonságokkal, vércukorszintjük, cukorbetegséggel, franciaországban, koleszterinszint, vércukorszintet, inzulintartalma, nátriumtartalma, cukorbetegeknek, vitamintartalma, vastagbélrákkal, egészségtelenül, cukorbetegséget, elengedhetetlen, regenerálódnak, szénhidrátokat, megbetegedések, közvetítésével, kialakulásának, inhibitorokban, emészthetetlen, konzerválással, fogyasztásukat, fogyasztásával, kemoterápiával, hexaphosphate, hüvelyesekből, felszívódását, vegyületekben, adottságokkal, borogatásként, testsúlyunkat, hüvelyesekben, használhatjuk, leghatásosabb, zacskózhatjuk, brokkoli után, egyik leghatásosabb, modern idők, elhízással szemben, babban megtalálható, rákellenes összetevőt, rákos sejtek, citotoxikus gyógyszerek, kutatók rámutattak, kemoterápiával szemben, természetes hatásos, daganatos betegeknek, hüvelyesekből álló, babot hetente, vastagbélrák kialakulásának, említett tanulmány, Cancer Research-ben,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Kamarás Klára : Leszünk-e...?  Facebookon kaptam  Gábor Dénes gondolata  Szent György napi hiedelmek, s...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Palóc Grand Canyon  Semmit ne higgy el  S a dalok tanulsága  A Gömb  Ahogy emelkedik a rezgés...  Környezetvédelem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az Európai Unió is foglalkozik...  Miért nem menti meg Jézus...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nehezen engedem  Facebookon kaptam  Egyik kedvenc festőm Fernando ...  Facebookon kaptam  William Shakespeare idézet  S a dalok tanulsága  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Minden szülő a lényével nevel.  Szent György napi hiedelmek, s...  Facebookon kaptam  Fodor Ákos költő,  A könnyek összegyűjtése  Facebookon kaptam  Ünnepelj csak  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Az embernek a társa: hiányzik.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mosolyogtál már ma?  Önmagaddal nem lehetsz elégede...  Próbálkozni kell ahhoz,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ahogy emelkedik a rezgés...  Facebookon kaptam  Ünnepelj csak  Bizonyos kulturális szint nélk...  A legnagyobb hiánycikk manapsá...  Beney Zsuzsa - Balatoni elégia  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Pillangó  Szép estét  Semmit ne higgy el  Facebookon kaptam  Ma  Bella István: Zsoltár  Paul David Tripp Április 25  Minden szülő a lényével nevel.  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Ma a legtöbb civilizált ember ...  Facebookon kaptam  Semmit ne higgy el  Nehezen engedem  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Álom  Minden gyerek jó.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép Ernő - Virágzó akácfák  A lelki élet nem arról szól, ....  A fák lelke  Őrangyalod, ha vigyáz rád...  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az Európai Unió is foglalkozik...  Különös!  Beney Zsuzsa - Balatoni elégia  A könnyek összegyűjtése  Facebookon kaptam  Két tekintet van  Jó éjt  Facebookon kaptam  Ázzal aki csak szép  Facebookon kaptam  Az embernek a társa: hiányzik.  Facebookon kaptam  Nagyon furcsa szeretni valakit...  Környezetvédelem  Minden szülő a lényével nevel.  802 esztendeje, 1222. április ...  Facebookon kaptam  Szent György nap  Paul David Tripp Április 25 
Bejegyzés Címkék
brokkoli után, egyik leghatásosabb, modern idők, elhízással szemben, babban megtalálható, rákellenes összetevőt, rákos sejtek, citotoxikus gyógyszerek, kutatók rámutattak, kemoterápiával szemben, természetes hatásos, daganatos betegeknek, hüvelyesekből álló, babot hetente, vastagbélrák kialakulásának, említett tanulmány, korábban vastagbélrákkal, betegség kiújulásának, 1530-as években, európaiak közvetítésével, anthocyanins nevű, legmagasabb antioxidáns, fehérbab héjából, pattanásos bőrt, sejtek fehérje, vese működését, babot fogyasztani, áztató vízét, babot fűszerezzük, alkoholtól megfáradt, egyik legjobb, rossz típusú, eredmény azoknál, betegeknél jelentkezik, hüvelyesekben lévő, oldhatatlan élelmi, szervezetben csak, belőle képződő, cukorbetegek számára, oldhatatlan rostok, rákkeltő anyagok, fejtett babban, benne található, fogak épségének, bizonyos védelmet, bélbe kerülő, konzerválással C-vitamintartalma, babkonzervek nagy, zöldbab viszonylag, fogyókúrázók étrendjében, mélyhűtőbe tennénk, babbal kapcsolatban, kemény vagy, emberi szervezet, hüvelyesek viszonylag, tulajdonságokkal, vércukorszintjük, cukorbetegséggel, franciaországban, koleszterinszint, vércukorszintet, inzulintartalma, nátriumtartalma, cukorbetegeknek, vitamintartalma, vastagbélrákkal, egészségtelenül, cukorbetegséget, elengedhetetlen, regenerálódnak, szénhidrátokat, megbetegedések, közvetítésével, kialakulásának, inhibitorokban, emészthetetlen, konzerválással, fogyasztásukat, fogyasztásával, kemoterápiával, hexaphosphate, hüvelyesekből, felszívódását, vegyületekben, adottságokkal, borogatásként, testsúlyunkat, hüvelyesekben, használhatjuk, leghatásosabb, zacskózhatjuk, megőrizhetjük, anyagcseréjét, felhasználása, ételmérgezést, természetesen, betegségeivel, megtalálható, mindenképpen, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5403
  • e Hét: 30294
  • e Hónap: 61780
  • e Év: 266481
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.